Anxiety Disorder

Anxiety Disorder

Anxiety Disorder merupakan penyakit mental yang serius dimana seseorang itu merasa bimbang melampau yang boleh sehingga menjadi tidak normal dan mengganggu kehidupan seharian.

TANDA-TANDA ANXIETY DISORDER
1. Gangguan Tidur
2. Perasaan Takut Tanpa Sebab
3. Jantung Berdebar Laju
4. Menggigil
5. Kaki Tangan Seram Sejuk
6. Kekejangan Otot
7. Panik
8. Trauma
9. OCD ( Obsessive Compulssive Disorder )
10. Keraguan Diri Sendiri ( Overthinking)
11. Sesak Nafas
12. Tangan Kebas Melarat Sehingga Seluruh Badan
13. Tekanan

Pengambilan supplemen sangat membantu mengatasi masalah anxiety disorder dan panic attack. Ada pesakit anxiety yang berjaya sembuh dari anxiety dengan pengambilan supplemen sahaja. Malah, ada kajian menunjukkan bahawa anxiety attack berlaku disebabkan oleh kekurangan nutrisi.

Menurut Pakar Perubatan, Dr Zubaidi Haji Ahmad mengatakan bahawa, pesakit anxiety perlu melakukan ruqyah serta ambil beberapa supplemen harian

SET ANXIETY SHAKLEE

🔸 B-Complex
B-Complex Shaklee mengandungi Vitamin B9 iaitu Asid Folik dan Vitamin B12. Kedua-dua vitamin ini sangat penting bagi menyeimbangkan mood dan hormon dalam tubuh badan pesakit.

Asid Folik akan membantu meningkatkan kadar tindakbalas antikemurungan yang sangat baik kepada pesakit.

Vitamin B12 juga menjaga kesihatan sistem saraf supaya tidak tegang, kejang dan memberi tenaga kepada tubuh badan pesakit agar lebih tenang dan bertenaga.

🔸 OmegaGuard
Khasiat minyak ikan selain daripada mengurangkan risiko sakit jantung juga membantu mengurangkan kemurungan dan anxiety.

Menurut kajian, pengambilan omega meningkat keupayaan mereka untuk mengendalikan tekanan dan menjana peningkatan yang ketara dalam mood.

Kebanyakan pakar psikiatri menyokong Omega 3 sebagai alternatif rawatan, terutamanya dalam kemurungan.

Omega Guard Shaklee lengkap dengan DHA & EPA bagus untuk minda pesakit. Ini kerana pesakit Anxiety Disorder mempunyai lebihan Omega 6 tetapi terlalu rendah dengan Omega 3.

🔸 Ostematrix
Magnesium mempunyai peranan yang penting di dalam fungsi neurologi. Ia juga terlibat di dalam tindakbalas kimia otak. Kekurangan magnesium telah dikaitkan dengan simptom-simpton kebimbangan dan kemurungan.

Kalsium pula sangat penting untuk memastikan tubuh badan dan otak dapat berfungsi dengan baik. Kekurangan kalsium akan menyebabkan kebimbangan dan emosi yang tidak menentu.

Mengambilnya sebelum tidur juga boleh membantu menggalakkan tidur yang lebih baik.

Research yang dilakukan oleh University of Newcastle, Callaghan NSW pada 1998 mendapati ada kaitan positif antara pengambilan vitamin D & mood yang positif. Dan vitamin D juga ada di dalam Ostematrix.

Ketiga-tiga vitamin ini juga sesuai utk mereka yg mengalami masalah kemurungan ( depression).

Leave a Reply

Open chat