Lemah Tenaga Batin

Lemah Tenaga Batin

Bolehkah vitamin merawat disfungsi ereksi?

Lemah tenaga batin, Disfungsi ereksi (ED) mempengaruhi berjuta-juta orang di A.S. setiap tahun. Sekiranya anda mengalami kesukaran mencapai atau mempertahankan ereksi, anda mungkin pernah melihat iklan ramuan dan makanan tambahan yang menjanjikan untuk meningkatkan prestasi seksual dan bertanya-tanya, “Mungkinkah mereka berfungsi untuk saya?”

Rawatan yang paling berkesan dan terbukti adalah ubat preskripsi (seperti Viagra), dan perubahan gaya hidup seperti penurunan berat badan dan pengurangan pengambilan alkohol.

Walau bagaimanapun, jika makanan tambahan adalah perkara utama anda, terdapat beberapa vitamin untuk disfungsi ereksi yang boleh anda cuba.

Vitamin mana yang boleh membantu lemah tenaga batin.

Vitamin ini untuk disfungsi ereksi dapat membantu mengurangkan gejala:

Vitamin B9 (Asid Folik)

Vitamin D

Vitamin B3 (Niacin)

Vitamin C

Vitamin B9 (Asid Folik)

Kajian yang meneliti penyakit jantung menunjukkan bahawa suplemen asid folik setiap hari dapat mengurangkan pengerasan arteri dan membolehkan peredaran darah lebih baik.

Kerana penyakit kardiovaskular dapat menjadi faktor risiko utama disfungsi seksual, beberapa pakar percaya bahawa meningkatkan fungsi jantung dengan vitamin B9 juga dapat membantu meningkatkan fungsi ereksi. Bagaimanapun, aliran darah dan peredaran darah yang baik ke zakar sangat penting untuk mencapai dan mengekalkan ereksi.

Dos asid folik setiap hari juga boleh bertindak sebagai penstabil mood dan dapat membantu kedua-dua disfungsi ereksi yang berkaitan dengan tekanan dan ejakulasi pramatang semasa hubungan seksual. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk benar-benar memahami keberkesanannya.

Vitamin D

Banyak kajian menunjukkan bahawa sebilangan besar orang yang mengalami disfungsi ereksi juga kekurangan vitamin D. Kajian 2018 baru-baru ini melangkah lebih jauh untuk menunjukkan bahawa mencapai tahap vitamin D yang sihat dapat meningkatkan kadar testosteron, sehingga meningkatkan fungsi ereksi.

Penyelidikan tambahan diperlukan untuk memahami seberapa berkesan vitamin D ketika digunakan untuk merawat ED. Tetapi, walaupun kekurangan vitamin D tidak secara langsung menyebabkan disfungsi ereksi, terdapat banyak kelebihan untuk suplemen ini. Sekiranya anda kekurangan, peningkatan pengambilan vitamin D anda dapat membantu memupuk sistem imun yang sihat dan menyokong kesihatan tulang.

Vitamin B3 (Niacin)

Vitamin B3, atau dikenal sebagai niasin, adalah salah satu dari sedikit vitamin dengan penyelidikan yang menjanjikan beberapa keberkesanan dalam meningkatkan fungsi ereksi. Yang mengatakan, ukuran sampel kajian yang ada sangat kecil. Penyelidikan dengan saiz sampel yang lebih besar diperlukan.

Niacin dikenal dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi, dan kadang-kadang digunakan untuk merawat pengerasan arteri dan kolesterol tinggi, yang semuanya diketahui penyebab mati pucuk. Sekiranya masalah kesihatan ini menjadi penyebab utama ED anda, niacin dapat membantu meningkatkan peredaran darah ke zakar anda sehingga anda boleh mengalami ereksi.

Vitamin C (Asid askorbik)

Untuk mendapatkan ereksi, badan anda perlu melepaskan oksida nitrat. Vitamin C tidak melepaskan oksida nitrat secara langsung, tetapi dapat menyokong laluan biokimia yang diperlukan untuk pembebasannya.

Tidak ada bukti bahawa vitamin C berkesan untuk memperbaiki disfungsi ereksi. Tetapi terdapat banyak faedah lain yang dilaporkan dengan mendapatkan cukup vitamin C. Ia diperlukan untuk pertumbuhan, pembaikan, dan pengembangan semua tisu badan. Dengan kata lain, risiko mencubanya adalah rendah. Paling tidak, ia akan membantu meningkatkan sistem imun anda.

Leave a Reply

Open chat