Risiko Anemia Ibu Mengandung

Risiko Anemia Ibu Mengandung

Paras hemoglobin (HB) yang rendah semasa kehamilan boleh menyebabkan berlakunya anemia. Secara purata hampir 80% wanita yang sedang hamil akan mengalami masalah ini dan secara umumnya individu yang kurang HB dipanggil Anemia.

Punca-punca yang menyebabkan HB rendah semasa hamil:
1. Peningkatan dalam isipadu darah
2. Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah
3. Penurunan kadar hemoglobin normal

Punca Anemia selama kehamilan boleh meliputi:
1. Kurangnya pengambilan zat besi dalam diet
2. Kekurangan Asid Folat
3. Pendarahan Gastrointestinan
4. Kehilangan darah dari pendarahan buasir

Risiko anemia semasa kehamilan akan menjadi lebih besar sekiranya:
1. Jika mempunyai Morning sickness teruk dengan muntah yang kerap
2. Jika mempunyai dua atau lebih berturut-turut kehamilan
3. Jika mempunyai kehamilan berganda
4. Jika aliran haid sebelum kehamilan itu berat

Keadaan ini menyebabkan ibu hamil memerlukan 18-27gram zat besi setiap hari. Malah jika tidak menerima cukup vitamin B12 atau asid folik, kehilangan sejumpah besar darah atau beberapa penyakit darah warisan seperti sickel cell disease juga boleh menyebabkan anemia semasa kehamilan.

Simptom kekurangan zat besi
1. Keletihan berlebihan
2. Jika keadaan menjadi parah, boleh menyebabkan pengsan, pening, kulit pucat, dengupan jantung cepat atau tidak teratur, dan sesak nafas.

Jadi bagaimana cara untuk menambah HB semasa hamil?

Sekiranya punca anemia adalah kerana zat besi tidak cukup, maka keadaan ini dirawat dengan tablet atau pil zat besi. Pengambilannya perlu bersama makanan untuk mengelakkan mual. Dalam rangkaian produk Shaklee, vitamin yang dapat membantu untuk meningkatkan paras HB adalah VITA-LEA with iron formula iaitu formulasi zar besi dalam multivitamin. Tapi harus diingat, elakkan pengambilan zat besi/vitalea bersama susu atau produk tenusu kerana ia mengurangkan keberkesanan serapan zat besi dalam badan.

Terdapat 2 jenis Anemia iatu:

1. Anemia Ringan (Hb 9-11gm%)

Digalakkan makan seperti biasa dan menambah vitamin B Complex yang mengandungi Folic Asid dan Vitamin B12 untuk menambah kepekatan hemoglobin
Sebab itu digalakkan ibu hamil mengambil set hamil yang lengkap terdiri daripada Vita-Lea dan B Complex bagi pembentukan sempurna hemoglobin.

2. Anemia Teruk

Ibu Hamil mungkin akan diberi suntikan zat besi (Imferon) atau membuat pemindahan darah oleh doktor.

Juga digalakkan makan seperti biasa dan menambah vitamin B complex yang mengandungi asid folic dan vitamin B12 untuk menambah kepekatan hemoglobin

Cara menambah HB ibu mengandung melalui pemakanan.
1. Makanan yang kaya zat besi spt daging lembu, roti gandum dan bijirin, telur dan buah-buahan kering
2. Makan makanan yang tinggi asid folic seperti bibit gandum, kacang-kacang, mentega kacang, oatmeal, cendawan, sawi, brokoli, dan asparagus
3. Makanan yang tinggi Vitamin C, seperti buah-buahan citrus spt oren, sayur-sayuran mentah makanan.

Sebab itulah dalam set kehamilan shaklee kombinasi Vita-Lea, B Complex, Vitamin C adalah sangat penting bagi menjamin kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan dengan baik. Ditambah dengan ESP dan Ostematrix, ibu merasa lebih bertenaga, tidak letih dan tidak mengalami sakit badan atau risiko Osteoporosis untuk jangka masa panjang.

One thought on “Risiko Anemia Ibu Mengandung

Leave a Reply

Open chat